ВІТРИФІКАЦІЯ ВОДЯНИХ РОЗЧИНІВ ГЛІЦЕРИНУ В ШИРОКОМУ ДІАПАЗОНІ ШВИДКОСТЕЙ ТЕПЛООБМІНУ - Петров, І.В.; Горбунов, Л.В. (Інститут тваринництва, 2005)
Проведено аналіз існуючих експериментальних і теоретичних способів визначення імовірності кристалоутворення розчинів кріопротектора в широкому діапазоні швидкостей теплообміну (1 - 30000 °С/хв). З представлених математичних моделей обрана модель Ren H.S. та встановлено умови її застосування для пошуку мінімального рівня кристалоутворення, що забезпечує максимальну збереженість деконсервованого біооб’єкта.
Keywords: імовірність кристалоутворення; математичні моделі; вітрифікація; зародкоутворення; швидкість теплообміну