НОВІТНІ БІОТЕХНОЛОГІЇ ВИКОРИСТАННЯ ПЛЕМІННИХ ТВАРИН- ОСНОВА ВИСОКОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ КРУПНОМАСШТАБНОЇ СЕЛЕКЦІЇ - Осташко, Ф.І. (Інститут тваринництва, 2005)
Указом президента України № 1458/2004 від 09 грудня 2004 року колективу авторів - Ф.І. Осташко, В.Ф. Коваленко, Н.А. Мартиненко, М.Д. Безуглий, Ю.Ф. Мельник, Г.М. Кузнєцов, Ю.М. Карасик, М.Г. Звозчик та І.В. Смирнов (посмертно) - присвоєно почесне звання "Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки" за роботу "Розробка і впровадження у виробництво новітніх біотехнологій відтворення, розмноження та поліпшення сільськогосподарських тварин ", висунуту головною організацією Інститутом свинарства Української академії аграрних наук. Робота включає відкриття, теоретичне осмислення та прагматичне освоєння невідомої ранше властивості живої матерії зберігати свої біологічні і генетичні ознаки в умовах кріогенніх температур, а також відкриття нових закономірностей вуглеводного, білкового, мінерального і ліпідного метаболізму в геніталіях ссавців та встановлення практичної ефективності трансплантації ембріонів і технології штучного керування пренатальним розвитком і статевим циклом у ссавців та його синхронізації. Авторами роботи розвинута в Україні суміжна галузь промисловості по виробництву кріогенної техніки, технологічного обладнання і засобів та інструментарію для практичної реалізації нових біотехнологій репродукції тварин.
Keywords: новітні біотехнології; штучне осіменіння; кріобіологія; сперма; ембріони