КРИСТАЛОУТВОРЕННЯ РОЗЧИНІВ КРІОПРОТЕКТОРІВ ПРИ ВИСОКИХ ШВИДКОСТЯХ ТЕПЛООБМІНУ - Петров, І.В.; Горбунов, Л.В. (Інститут тваринництва, 2006)
Отримано можливість розробки способу, що дає можливість реєструвати теплові ефекти під час заморожування (відтавання) розчинів кріопротекторів при високих швидкостях теплообміну (В  2103 °С/хв). Апробація способу проводилась на водних розчинах гліцерину. Отримано чисельні значення імовірності кристалоутворення Ркр: 100; 94; 69; 31 % при заморожуванні (відтаванні) розчинів гліцерину з концентраціями C: 0; 10; 20; 40 % відповідно.
Keywords: імовірність склоутворення; вітрифікація; фазовий стан; теплообмін; схована теплота кристалоутворення