ЛІПІДНИЙ І ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ПЛАЗМИ КРОВІ І МОЛОКА КОРІВ ПРИ ЗГОДОВУВАННІ ЇМ КАЛЬЦІЄВИХ СОЛЕЙ ЖИРНИХ КИСЛОТ - Вудмаска, І.В. (Інститут тваринництва, 2006)
Показано, що під впливом добавки до раціону кальцієвих солей жирних кислот ріпакової олії, порівняно до раціону з ріпаковою олією, у плазмі крові корів зменшується концентрація ефірів холестеролу, насичених жирних кислот, зростає частка ненасичених жирних кислот. У складі молочного жиру корів дослідної групи знизився вміст середньоланцюгових жирних кислот, олеїнової кислоти і збільшився вміст поліненасичених жирних кислот. Індекси насиченості ліпідів молочного жиру корів обох груп не відрізнялися.
Keywords: ріпакова олія; корови; кальцієві солі жирних кислот; плазма крові; жирнокислотний склад; молоко; ліпіди