ТЕМПЕРАТУРА ВНУТРІШНЬОКЛІТИННОГО КРИСТАЛОУТВОРЕННЯ СПЕРМІЇВ БУГАЇВ - Горбунов, Л.В.; Суржанська, Я.Ю. (Інститут тваринництва, 2003)
Для визначення температури внутрішньоклітинного кристалоутворення сперміїв бугаїв проводили охолодження сперми до різноманітних кінцевих температур у діапазоні від –10 до –70 t С з наступним зануренням зразків у рідкий азот. Показано, що внутрішньоклітинне кристалоутворення сперміїв бугаїв спостерігається в інтервалі температур від –20 до -60 t С, а максимум щільності імовірності розподілу цієї температури при швидкості заморожування 12 t 2 t С/хв. відповідає 35 t 5 t С.
Keywords: внутрішньоклітинна кристалізація; сперма бугаїв; заморожування; кінцева температура охолодження; виживаність