АНТИГЕННИЙ СПЕКТР ГОЛОВНОГО КОМПЛЕКСУ ГІСТОСУМІСНОСТІ У СТІЙКИХ ТА СПРИЙНЯТЛИВИХ ДО МАСТИТІВ КОРІВ ЧОРНО-РЯБОЇ ПОРОДИ - Супрович, Т.М. (Інститут тваринництва, 2003)
Вивчали генетичний поліморфізм серологічно визначуваних антигенів класу I Головного комплексу гістосумісності у тварин в зв'язку зі стійкістю і сприйнятливістю до маститів, проводили статистичний обробіток отриманих результатів для виявлення “інформативних” антигенів. У обстежених тварин найчастіше виявлялися антигени W15, МSU А2, A18, A19, A21 і А23. Найбільш рідко - антигени W2, W10, W14 і МSU А9. Аналіз отриманих результатів показує, несприятливими, або асоційованими з захворюваннями вимені є антигени W6, W31, W15, A12. і А13 і А23.
Keywords: головний комплекс гістосумісності; антигени класу 1BoLA – системи; чорно–ряба порода; мастити