МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ УДОСКОНАЛЕННЯ ГЕНЕАЛОГІЧНОЇ СТРУКТУРИ ПРИКАРПАТСЬКОГО ТИПУ УКРАЇНСЬКОЇ ЧЕРВОНО-РЯБОЇ МОЛОЧНОЇ ПОРОДИ - Любинський, О.І. (Інститут тваринництва, 2003)
Викладено результати оцінки племінних якостей різних генеалогічних угрупувань. За племінною цінністю кращими є плідники ліній Романдейл Шейлімара, Сітейшна, Кевеліє, Валіанта та Майрдейла (за надоєм молока +500 кг і більше, за молочним жиром +18,3 кг і більше. Високоцінними плідниками є Люзіус 1255 лінії Рифлекшн Совріна (+2440 кг, -0,04%), Віолейшн 270 лінії Інгансе (+1237 кг, -0,09%), Джаспер 360 лінії Кевеліє (+1235 кг, +0,03%). Високопродуктивні корови ліній Імпрувера, Кевеліє, Майрдейла, Сітейшна, Нагіта, Бутмейке характеризуються добрим поєднанням високого надою і жирномолочності. Виявлено високий рівень фенотипового прояву молочності у корів кращих родин: Маври 5369, Чайки 6330, Канни 6654, Білизни 9594 і Ромашки 2383.
Keywords: молочна продуктивність; генетичний потенціал; лінія; тип; кореляція; генерація; генеалогія; племінна цінність; родина; порода