ОПТИМІЗАЦІЯ БАГАТОФАКТОРНИХ БІОТЕХНОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Саминіна, М.Г.; Горбунов, Л.В. (Інститут тваринництва, 2006)
Проведено аналіз способів оптимізації досліджень, а саме: Гаусса-Зейделя, Бокса-Уілсона та симплексного методу. Для оцінки економічності методів багатофакторної оптимізації авторами запропоновано показник відносної економії витрат на проведення досліджень. Встановлено, що для вивчення системи з п'яти спільно змінюваних факторів є можливість скоротити витрати приблизно в 100 разів за умови, що інтервал варіювання кожного фактору дорівнює величині помилки досліду.
Keywords: біотехнологія; оптимізація; метод багатофакторного аналізу; показник відносної економії