РОЗРОБКА І ВИКОРИСТАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ТРАНСПЛАНТАЦІЇ ЕМБРІОНІВ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ У ПЛЕМЗАВОДАХ УКРАЇНИ - Бугров, О.Д.; Хмельков, В.М.; Тихона, Г.С.; Тарасенко, М.В.; Коркін, В.А.; Шеховцов, С.Ю.; Шеховцова, О.Ю.; Ткачова, І.В.; Гончар, О.Ф.; Масс, А.О.; Скляров, О.Н. (Інститут тваринництва, 2005)
У статті викладено результати багаторічних досліджень з розробки й використання Української технології трансплантації у скотарстві України. Встановлені оптимальні параметри відбирання корів-донорів, початку їх гормональної обробки (10-11 доба статевого циклу для разових, 11-12 – для багаторазових) з використанням ФСГ різних виробників і їх поєднань, при чотириразовій схемі обробки. Наведено дані про разовий і тринадцятикратні використання корів як донорів ембріонів, про заходи деконтамінації ембріонів, одержання гетерозиготних, гомозиготних і химерних телят і їх розвиток. На прикладах трьох племзаводів одержані високі показники: одержано у середньому на 1 донора 12,6-15,8 ембріонів і яйцеклітин, у тому числі 6,8-8,7 повноцінних, одержано 40-42 телят-трансплантатів на 100 пересадок. Наведено матеріали про молочну продуктивність трансплантатів й ін. дані.
Keywords: корова-донор; гормональна обробка; трансплантація; яйцеклітина; ембріон; молочна продуктивність