МАСА БДЖОЛИНИХ НЕПЛІДНИХ МАТОК В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД МІСЦЯ РОЗТАШУВАННЯ ПРИЩЕПЛЮВАЛЬНИХ РАМОК В ГНІЗДІ СІМ’Ї-ВИХОВАТЕЛЬКИ - Комісар, О.Д. (Інститут тваринництва, 2004)
Показано, що при розміщенні рамок з прищепленими личинками між рамками з печатним розплодом у сім’ях-виховательках, приймання личинок, їх годівля та маса вирощених маток більші, ніж при традиційному розміщенні рамок біля відкритого розплоду. Запропонована технологія дає змогу отримувати неплідних маток української породи популяції “Новоукраїнська” (Apis mellifera sossimai Engel 1999) з середньою масою більше 210 мг.
Keywords: українська порода бджіл; неплідні матки; сім’я-вихователька