СТРЕС В АСПЕКТІ ОНТОГЕНЕЗУ - Кутіков, Є.С.; Польщікова, І.Л.; Польщікова, І.А. (Інститут тваринництва, 2005)
Висунута та експериментально підтверджена гіпотеза, за якою окрім стресреакцій, що викликаються зовнішньосередовищними чинниками, має місце загальний адаптаційний синдром, котрий ініціюється генетичними сигналами, які спрямовують тренд індивідуального розвитку організму. Сила онтогенеззалежних стрес-реакцій є генетично детермінованою. Її максимум припадає на момент проходження твариною критичних точок онтогенезу. При цьому стрес тлумачиться не як пристосування, а як вимушена плата організму за адаптацію.
Keywords: адаптація; стрес; велика рогата худоба; адаптація; онтогенез; гематологія; успадковуваність